Steden Kroatie

Zadar is het meest noordelijke punt van Dalmatië, de poort voor Kroatie voor alle bezoekers vanuit het Noorden. Het staat bol van contrasten, rijk aan historisch erfgoed en heeft een adembenemende natuur.

De eerste en misschien wel de meest intense ervaring in dit gedeelte zijn de kleuren. De harmonieuze blauwe kleur van het water dat overgaat in het groen van de naaldboombossen en olijfbomen die samen met de witte kleur van het Dalmatisch gesteente de kustlijn vormen.

Het oude centrum van Zadar is 3000 jaar oud en de meest onderzochte stad op Romeinse historie aan de Kroatische zijde van de Middellandse zee.

De Romaanse kerken St. Donatius, St. Anastasia, St. Chrisogenus en, nabij Zadar, de plaats Nin (de oudste koninklijke plaats) met de kleinste kathedraal van de wereld, 36 plaatsen, zijn de moeite van het bezoeken meer dan waard.

Een bezoek aan de regio Zadar vertelt u meer over de geschiedenis van Kroatië dan een boek.

Losinj

Dit eiland met 300 dagen zon per jaar mag u niet missen. Het heeft een schitterende baai. Geheel ingesloten door land en alleen toegankelijk door middel van een smalle doorgang.
2 steden domineren het eiland : Mali Losjinj en Veli Losjinj, wat zoveel betekent als klein en groot Losjinj. Dit is een contradictie want het omgekeerde is waar. In omvang is Mali groter dan Veli. Mali Losjinj heeft talrijke bars en restaurants die de haven omringen tewijl Veli Losjinj veel pittoresker en landelijker is met de prominente St Antoniuskerk als centrum.

Cres

Dit is het op een na grootste eiland van Kroatië en is verbonden met Losjinj door middel van een kleine brug (11 meter).

De voornaamste plaats heet ook Cres en wordt gekenmerkt door de Italiaanse invloeden. Cres heeft  bijna 800 jaar onderdeel van Italië uitgemaakt.

Bezienswaardigheden zijn de St Jacobskerk die dateert uit de 15de eeuw en de plaatsen Beli, Martinscica en Valun.

Krk

Heeft tussen 1480 en 1797 deel uitgemaakt van het Venetiaanse rijk. Daarvoor was het in bezit van Kroatische graven.
Krk is niet alleen het grootste eiland maar heeft ook de meeste inwoners.

Het eiland is verbonden met het vaste land en wordt wel het groenste en mooiste eiland genoemd. Bekende plaatsen zijn: Baska, Malinska, Omisalj, Vrbnik, Punat en Krkstad.

Rab

Is een erg groen en magisch eiland, overdekt met naaldbossen. Rab heeft schitterende stranden.

Rab is bekend door het milde klimaat dat zeer verschilt met het vaste land. 3 bergruggen beschermen het eiland tegen de soms zeer harde wind (Bora) die vanuit het Velebitgebergte over de Adriatische zee waait. Vroeger stond dit gebergte vol met duurzame houtsoorten. Dit is allemaal gekapt om de stad Venetië op te bouwen.

Rabstad staat vol met middeleeuwse gebouwen die vanaf de 13de eeuw, gedurende de Venetiaanse overheersing, gesticht zijn. De oude stadsmuren zijn op diverse plaatsen nog steeds zichtbaar.

Pag

Het op een na langste eiland in de Adriatische zee. Het valt op door zijn schrale vegetatie maar de talloze muurtjes, gemaakt door boeren en schaapsherders, zorgen toch nog voor een beetje cultivatie. Ondanks dit heeft het eiland de nodige charme.

De 2 belangrijkste plaatsen zijn: Novalje en Pagstad. De laatste ontworpen door de grote renaissancebouwer Juraj Dalmatinac.

Novalj probeert zich te ontwikkelen als Kroatisch grootste partystad en heeft de ambitie om Ibiza naar de kroon te steken.

Silba

Is oorspronkelijk een stad van zeelui. In de 18de eeuw had Silba wel 100 schepen. De vaste bevolking bestaat uit niet meer dan 300 personen. In de zomer loopt dit aantal op tot 1700.

Silba is een autoloos eiland. Alleen beroepsvoertuigen zijn toegestaan.

De bevolking werkt hoofdzakelijk in de toeristenindustrie. Het eiland heeft schitterende stranden.

De ”Toreta”, een toren die midden op het eiland staat met een spiraalvormige trap, biedt u een formidabel uitzicht over het landschap.

Molat

De baaien en stranden van Molat nodigen u uit om een verfrissende duik te nemen.

Molat heeft een vrij jonge vegetatie. De noordoostkant heeft verschillende grotten. De zuidwestkant is steiler en biedt een prachtig uitzicht over de zee. Het is er niet zo dicht begroeid.

Hoofdbron van inkomsten is vissen, boeren en toerisme.

Andere bestemmingen: Split/Trogir

Trogir, met zijn ommuurde wallen,  is schitterend. Trogir is gebouwd binnen en om het Romeinse paleis van keizer Diocletian (330 v. Chr). Veel van het paleis is nog intact en is een uniek voorbeeld van Romeinse architectuur. Vanuit hier is het een kleine stap naar Split.

Split beschikt over de kleurrijkste en grootse voedselmarkten van Europa.

Korcula

Een geheel ommuurde stad op een schiereiland en bekend om zijn wijngaarden.

Korcula was eens een piratenbolwerk. Men verdiende hier een goede boterham aan de Venetiaanse handelsvloot. Hier kwam een einde aan toen de stad werd veroverd door de Venetianen. De invloed hiervan is nog steeds te zien aan de gebouwen.

Hvar

Vroeger ook wel het St. Tropez van het oostblok genoemd.

Het historische en pittoreske centrum is autovrij en omgeven door bars , café’s en restaurantjes. Tot diep in de nacht kan hier worden gefeest en gedanst.

Bol

Staat bekend om zijn beroemde strand ”Zlatin Rad” (goudkaap). Het overwegend kleine steengruis wisselt door het getij en geeft een bijzonder effect aan het kristalheldere water.